Het provinciebestuur is gestart met haar jaarlijkse ruimingswerken aan de provinciale waterlopen. De werken vinden plaats tot midden december. De waterlopen krijgen een maaibeurt en obstakels worden verwijderd.
Die grote schoonmaak is een belangrijk deel van het onderhoud en gebeurt op een duurzame wijze. Het is niet nodig om de weelderige plantengroei overal volledig kort te wieken, integendeel. Waar een teveel aan planten de waterdoorstroming belemmert en daardoor leidt tot wateroverlast, kan een te intensief maaibeheer er ook voor zorgen dat het water te weinig tijd krijgt om in de grond te infiltreren. Het is dus zaak om een goed evenwicht te bewaren.
De ligging en eigenschappen van de waterloop bepalen de maai-intensiteit. Een overstromingsgevoelige waterloop in een dorpskern wordt bijvoorbeeld intensiever gemaaid dan een waterloop in een weidelandschap.
Bert Lambrechts, gedeputeerde bevoegd voor Water: “De huidige droogteproblematiek zorgt dit jaar voor een aangepast (lees: minder intensief) maaibeheer. Opdat het water bij droogte de tijd krijgt om te infiltreren, worden dit najaar geregeld korte stukken minder intensief gemaaid. Die plekken remmen het water af. Overstromingsgevoelige waterlopen krijgen uiteraard een grondigere maaibeurt.”