©  ppn

Tot 1.000 hectare bos verdwenen: Bosgroep lanceert Eerste Hulp Bij Afgestorven fijnsparren

As -

De fijnspar blaast in onze contreien zijn laatste adem. Tot 1.000 hectare op privégrond zal in onze provincie verdwijnen. Bosgroep Limburg wil eigenaars nu helpen om nieuw bos te planten.

Phillip Pergens

De fijnsparbossen zijn in onze regio ten dode opgeschreven. Die onheilspellende boodschap kregen we in de zomer van 2019. Door de klimaatverandering duren periodes van droogte langer en heeft de fijnspar geen verweer meer tegen de letterzetter, een kleine schorskever die de boom aantast. Daarom zit er niets anders op dan de afgestorven fijnsparren te kappen. Maar op deze grond nieuw bos creëren, blijkt geen eenvoudig verhaal.

“Na de kap blijft een dik pak naalden en heel wat takhout van de sparren achter”, zegt coördinator Patrick Meesters van Bosgroep Limburg. “Zo’n 20 centimeter dik. Zaden maken quasi geen kans om zich in de vruchtbare grond te nestelen. Ze kiemen moeilijk en drogen uit. Omdat het noodzakelijk is dat oud bos vervangen wordt, zijn we gaan experimenteren met nieuwe technieken.”

 ©  ppn

119 hectare aangetast

Het nieuwe project werd EHBA gedoopt, Eerste Hulp Bij Afgestorven fijnsparren. De focus ligt op percelen van private eigenaars. “We krijgen de ene na de andere telefoon van mensen die lijdzaam toezien hoe hun fijnsparren sneuvelen. Alleen al vorig jaar werd 119 hectare aangetast fijnsparbos bij de Bosgroep gemeld. Vandaag zal er op privégronden naar schatting tussen de 500 en 1.000 hectare van zulk bos verdwijnen. Daar willen we nu graag aanpakken: kappen en vervolgens nieuw bos ontwikkelen.”

LEES OOK. Bomen moeten verdwijnen door letterzetter, maar ‘Essersbos’ niet bedreigd

Achter de wijk Zevenhuizen in As werden de nieuwe methodes en technieken al toegepast, en dat bleek een succes. De verjongingskuur sloeg aan omdat door het bewerken van de grond zaden wel de minerale bodem bereiken en een beter kiembed hebben. “Daarom is het tijd om ons nu tot iedere Limburger met deze problemen te richten. We vragen hen om zich bij ons aan te melden. Ook gaan we bij elke gemeente langs om alle informatie te verschaffen. Het opzet is om binnen twee jaar het gros van de fijnsparren op deze percelen te vervangen”, verduidelijkt Meesters.

Mozaïeken

De provincie Limburg ondersteunt via gedeputeerde voor Natuur en Milieu Bert Lambrechts (N-VA) het project. “Het is een win-winsituatie voor de maatschappij, omdat we ons zo meer kunnen wapenen tegen de klimaatverandering”, zegt Lambrechts.

Er is budget vrijgemaakt en de aannemers waarmee wordt samengewerkt sprongen mee op de kar en investeerden in het juiste materiaal. Uiteindelijk streven ze bij de Bosgroep Limburg een boslandschap van mozaïeken na. “Een mix van boomsoorten, jong en oud, met struiken en kruiden die zo de biodiversiteit versterken”, aldus Patrick Meesters.

Beheer je of ben je eigenaar van een aangetast fijnsparbos en heb je hulp nodig? Contacteer Bosgroep Limburg tijdens kantooruren op 011/23.73.28 of via bosgroep@limburg.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer