Lange droogteperiodes spelen de waterafhankelijke industrie en landbouw parten. De laatste jaren stelt de gouverneur ook sneller een onttrekkingsverbod in om ecologisch kwetsbare waterlopen te beschermen.
Onttrek jij water uit een waterloop?
Het is verplicht om elke onttrekking uit waterlopen te melden via www.wateronttrekking.be.
Toch mag je niet overal water onttrekken. Om de kleine, ecologisch kwetsbare waterlopen te beschermen, is het sinds 1 januari 2022 jaarrond verboden om er water te onttrekken. In de praktijk zijn dit vaak brongebieden van waterlopen.
Bij droogte kan de overheid onttrekkingsverboden afkondigen. Op www.wateronttrekking.be vind je de geldende onttrekkingsverboden steeds terug.
Alternatieve watervoorzieningen
Ook alternatieve watervoorzieningen kunnen een oplossing bieden. Hemelwater wordt hierbij gezien als de gouden standaard. Het opslaan van hemelwater in regentonnen of bufferbekkens is de meest (kosten)efficiënte manier om een reserve op te bouwen om droge periodes te overbruggen.
Vaste captatiepunten
Daarnaast heeft de Vlaamse Waterweg een aantal vaste captatiepunten waar water gecapteerd kan worden. Ook effluentwater van bedrijven en rioolwaterzuiveringsstations kan een oplossing zijn voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vergen. Neem zeker een kijkje op de website www.waterradar.be, waar je kan zien welke bedrijven uit je buurt hun wateroverschotten ter beschikking stellen.