In de paasvakantie zijn de werken voor het Belevingscentrum GRAAF gestart. Het project kreeg een provinciale erfgoedinvesteringssubsidie van 1,5 miljoen euro. "De realisatie van dit belevingscentrum zal het rijke Limburgs verleden van het Graafschap Loon voor het brede publiek ontsluiten. Door een doorgedreven restauratie, herbestemming en herinrichting wordt de waardevolle historische site met twee beschermde kapellen, de middeleeuwse begijnhofkapel en de neogotische kapel, geherwaardeerd", legt gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens uit. "Het project moet bijdragen tot de ontwikkeling van een nieuwe sterke erfgoed-toeristische trekpleister niet alleen voor Haspengouw maar voor heel Limburg."
Het Belevingscentrum "Graven van Loon" wordt door de Stad Borgloon op de OCMW-site ondergebracht in de middeleeuwse begijnhofkapel of Graethemkapel, de neogotische kapel en de besloten tuin tussen beide gebouwen. In een eerste fase worden de oude gebouwen van het OCMW en het woonzorgcentrum afgebroken. Zij maken plaats voor het nieuwe onthaalgebouw en een cafetaria/ontmoetingsruimte voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Aansluitend ondergaan beide beschermde kapellen een restauratie. De vrijgekomen ruimte zal ingericht worden als groene verpoosplek.
In het nieuwe interactieve belevingscentrum wordt het verhaal van de site alsook het rijke middeleeuwse en grafelijke verleden van Borgloon en bij uitbreiding Limburg, ontsloten voor het brede publiek. "Dit is een voor Limburg cruciale periode in de geschiedenis"”, aldus gedeputeerde Philtjens. "Het graafschap Loon ontstond in onze streken rond het jaar 1000. De eerste graven van Loon konden enkele oudere versnipperde gebieden in Haspengouw en de Kempen samenvoegen en werden zo nieuwe sterke regionale spelers. Omdat het belevingscentrum op een toegankelijke wijze een verhaal brengt dat de hele provincie Limburg bestrijkt en elke Limburger zou moeten kennen, ondersteunen we als provinciebestuur dit project."
Het belevingscentrum zal bezoekers warm maken en op weg zetten om verder op ontdekking te gaan in Limburg en kennis te maken met het verleden van de provincie.
Het restauratiedossier en de nieuwbouw met tuin is gegund voor een totaalbedrag van 4,6 miljoen euro. Via E-xtra², een pot waarmee de provincie erfgoed van bovenlokaal belang een hefboomfunctie wilt geven, stopt de provincie 1,5 miljoen euro toe.
"Met de provinciale impuls zorgen we ook voor een maatschappelijke, culturele en economische meerwaarde en het erfgoed levert zo een bijdrage aan een sterker bewustzijn van ons verleden. De impulsfinanciering zorgt daarenboven voor de realisatie van nieuwe toeristische producten met positieve economische effecten voor het Limburgs toeristisch ondernemerschap", aldus gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens.
Ook "Liberation Garden", het nieuwe WO II-bevrijdingsmuseum, in Leopoldsburg dat op 5 mei de deuren opent en het "Rendierjagerspad" met zijn unieke archeologische sites in Zonhoven kregen al een investeringssubsidie.
Belevingscentrum GRAAF zal de deuren openen tijdens Open Monumentendag in het tweede weekend van september 2024.