Ga verder naar de inhoud

In de BRES voor water

Een citizen science project over water en ecologie

De voorbije zomers kregen we af te rekenen met extreme droogte én met wateroverlast.

Hoe erg lijden de Haspengouwse beken en het leven dat ze huisvesten onder de droogte? Dat zoeken we samen uit. Doe jij mee?

Spring in de BRES voor water

We willen samen met jou de waterstand én de ecologische kwaliteit van beken in Haspengouw in kaart brengen. Zo doe je mee:

  1. Zoek je meetpunt
    Bezoek het geoloket van "In de BRES voor water". Hier vind je een ruimtelijk overzicht van alle meetpunten.
    Of download het overzicht van meetpunten.
  2. Ga op onderzoek en geef je resultaten in
    Aan het meetpunt op het terrein geef je de waterstand in en vul je
    enkele gemakkelijke vragen in. Je kunt dit op twee manieren doen.
    1. Ga naar het meetpunt en vul de gegevens ter plaatste in via het registratieformulier. Opgelet! Je hebt dan ter plaatse internet nodig.
    2. Print de vragenlijst af, en noteer je gegevens op papier. Als je weer thuis bent, voer je ze in via het registratieformulier.

Wandel, fiets en doe aan burgerwetenschap

Dit boekje gidst je via twee wandelingen en een fietstocht langs enkele meetpunten. Bovendien ontdek je in dit boekje extra tips om al dat moois nog intenser te beleven. Doe jij mee?

Wetenschappers, beleidsmakers, natuurorganisaties en Limburgers over droogte

Welke impact heeft de droogte op het landschap en ons leven? Welke oplossingen zien wetenschappers, beleidsmakers, natuurorganisaties en Limburgers om droogte en watertekort in de toekomst te beperken?

Laat je inspireren door deze getuigenissen:

Droogte en waterlast: twee zijdes van dezelfde medaille

Ook Limburg kampt met een structureel waterprobleem. Droogteperiodes worden steeds extremer en watertekorten doen zich voor. Maar ook wateroverlast speelt ons parten. Ruimte voor water is de oplossing.

We moeten water op elk moment koesteren, en niet enkel in periodes met watertekort. We hebben het water uit ons landschap verwijderd omdat we van mening waren dat de "waterzieke" gronden niet nuttig zijn en omdat kronkelende beken overstromingen veroorzaakten in woonzones. Maar wateroverlast en droogte zijn net twee zijdes van dezelfde medaille: door water op één plaats snel af te voeren, veroorzaken we overstromingen op andere plaatsen, dikwijls waar we ze niet willen.

Regen- en afvalwater opvangen, zuiveren en hergebruiken zijn zeer belangrijke maatregelen. Maar een duurzame langetermijnaanpak zorgt ervoor dat water in ons landschap op grote schaal wordt vastgehouden, vertraagd wordt afgevoerd en dat water ook terug kan infiltreren naar diepere grondlagen. Kronkelende beken, rivieren en natte natuurgebieden zoals moerasbossen, rietmoerassen, overstromingsgebieden en natte graslanden hebben deze rol altijd al vervuld in onze maatschappij en moeten terug hersteld worden.

Projectpartners

“In de BRES voor water” is een project van het Provinciaal Natuurcentrum, de provinciale dienst waterbeheer en I-BioStat in samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Bekkensecretariaat Demerbekken.

Zin om samen met ons de Limburgse natuur te onderzoeken?

Ben jij gebeten door natuur én wil je het verschil maken voor de Limburgse natuur? Dan ben je de geknipte LIKONA-vrijwilliger.

Als LIKONA-vrijwilliger trek je samen met andere natuurliefhebbers de natuur in en help je met determinaties of met het verwerken van de onderzoeksresultaten. Uiteraard kies je zelf welke werkgroep je het meeste aanspreekt.