Wat doen wij?
Zowel wateroverlast als watertekort kunnen voor heel wat problemen zorgen. Door de klimaatverandering verwachten we ook in Limburg meer extremen en dat hebben we ook al vastgesteld. Het is ons de laatste jaren effectief duidelijk geworden dat er meer periodes zijn van langdurige droogte en hittegolven steeds frequenter voorkomen. Aangezien water een essentiële productiefactor is in de agrarische sector, heeft dit een enorme impact op de landbouwbedrijfsvoeringen. Dit maakt van de droogteproblematiek een thema waar het provinciebestuur van Limburg maximaal op wil inzetten.
Met het Agrowaterloket Limburg willen we de agrarische sector de nodige handvaten bieden.
Op deze website kun je als land- en tuinbouwer, als gemeente of als burger vragen stellen en/of beantwoorden over duurzaam waterbeheer. Op die manier delen we onderling onze kennis. Via het Agrowaterloket willen we inzetten op:
- toegankelijkheid
- inspiratie
- sensibilisatie
- informeren
- demonstratie
- adviseren.
We bouwen dit loket met en voor de agrarische doelgroep.
Maatwerk door veelheid aan parameters
Hoe algemeen de droogteproblematiek ook is, de oplossing wordt maatwerk. De waterbalans is namelijk regio-afhankelijk waardoor de oplossingen zelfs binnen de provincie Limburg heel divers zijn. Een gebiedsgerichte benadering is hierdoor noodzakelijk en maakt de betrokkenheid van lokale spelers zeer belangrijk. Daarom is er ook voor elke land- en tuinbouwer een unieke rol weggelegd.
Land- en tuinbouwers kunnen beroep doen op de expertise binnen Boerenbond om een analyse te laten maken van de waterbalans in hun bedrijf. Deze wateranalyses zijn een kritische kijk op alle bronnen en toepassingen van water in het bedrijf, geven inzicht in de huidige waterstromen en brengen de nodige waterbehoefte in kaart. Een expert bekijkt alle mogelijke waterbesparingsmaatregelen, de opslagmogelijkheden én hoe je de grondwaterwinning of de drinkwaterfactuur, zowel technisch als economisch, kunt afbouwen en vervangen door andere waterbronnen. Daarnaast onderzoeken ze of samenwerkingen met andere partijen (industrie, werven, …) mogelijk zijn om restwater te hergebruiken.