Onbevaarbare waterlopen of beken worden ingedeeld in 3 categorieën met elk een eigen beheerder. Vanaf 1 september 2020 zijn er echter geen gemeentelijke waterlopen meer. In de praktijk blijven er dus nog 2 categorieën over. De provincie Limburg beheert 1.625 km waterlopen van tweede categorie. 395 km daarvan wordt door de wateringen onderhouden.
De provincie levert maatwerk bij het waterbeheer. Het onderhoud van de waterlopen wordt afgestemd op de omgeving en de bestemming van het gebied. Projecten zoals opnieuw meanders aanleggen in rechtgetrokken waterlopen of knelpunten voor vismigratie oplossen, verhogen de biodiversiteit in en rond de waterloop. Om schade door wateroverlast te voorkomen, legt het provinciebestuur nieuwe overstromingszones aan. Ruimte voor water is de boodschap! Ook in de strijd tegen droogte.
Woon je naast een waterloop? Dan heb je rechten en plichten! Wist je bijvoorbeeld dat je geen tuinhuis mag bouwen binnen vijf meter van de waterkant? Bovendien moet je voor sommige werken aan waterlopen een specifieke vergunning of machtiging aanvragen.
Elke waterloop in Limburg heeft een officiële naam en een uniek nummer, die behouden blijven van bron tot monding.
Voor elke (deel)gemeente werd een officiële kaartenatlas opgesteld. Ben je op zoek naar de onbevaarbare waterlopen in jouw gemeente? Neem een kijkje in de atlas van de onbevaarbare waterlopen. De atlassen kun je raadplegen bij jouw gemeentebestuur of bij de provincie Limburg.
We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Heb je iets ongewoons gezien aan een waterloop of heb je een klacht? Gebruik dan ons meldpunt!
Heb je een vraag? Mogelijk vind je het antwoord onder "Veelgestelde vragen". Zo niet, dan contacteer het meldpunt.